Eind oktober 2014 hebben we een lang weekend doorgebracht in Reims.
Hoofddoel was een ontdekkingstocht door de champagnestreek.
Met Reims als uitvalsbasis hebben we vrijdags een bezoek gebracht aan een kleine biologische champagneboer. De zaterdag zijn we begonnen met een wandeling door de wijngaarden. Daarna een bezoek aan een wat groter wijnhuis en de dag was om. Zondags een bezoek aan één van de grootste champagnehuizen en aan een bar in de boomtoppen, de “ Perching Bar”. De route door de streek voerde ons langs eindeloze wijngaarden, in dit seizoen prachtig in de herfstkleuren.
Het programma was speciaal voor ons samengesteld door Hinke de Jong van Brouzje.nl
Overal werden we fantastisch ontvangen en kregen we privé-rondleidingen.
Wij hebben ons uitstekend vermaakt. Eerlijk gezegd vielen we van de ene in de andere verbazing. Onze kennis over druiven in zijn algemeenheid en champagne in het bijzonder is geweldig opgepoetst. Hinke: dank je wel voor je fantastische arrangement.
[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_54514ab447d2b_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”0″ default_search=”champagne” name=”champagne” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”1″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Reims
De stad Reims is natuurlijk wereldberoemd om zijn kathedraal. In een ver verleden zijn daar vele Franse koningen gekroond. Jeanne d’ Arc heeft de stad zelfs ooit eens bevrijd.
De kathedraal is in de 13e eeuw volledig door brand verwoest. Herbouwd en in de eerste wereldoorlog wederom zwaar beschadigd. Achterin de immense kerk heeft Marc Chagall één van zijn beroemde creaties verwezenlijkt.
De stad had verder niet zo veel te bieden vonden wij.
Nog wel een tip voor wie authentiek wil eten: de buurt rond de oude “ Hallen” telt vele leuke Franse restaurantjes. Wij hebben gegeten bij ” La Table des Halles”, heerlijke gerechten, goede sfeer en betaalbaar. De meeste restaurants in Reims zijn zondags gesloten.
Ons programma
Voor de liefhebber een wat uitgebreidere beschrijving van de programmaonderdelen:
– Champagnehuis Dominique Lelarge-Pugeot. Een klein champagnehuis. We werden ontvangen door de eigenaresse die ons duidelijk verwachtte. Zij leidde ons rond in de kelders en vertelde op gepassioneerde manier alles over de bedrijfsfilosofie. Erg interessant om te horen hoe dit bedrijf de ontwikkeling naar een geheel natuurlijke bedrijfsvoering in heeft gezet.
– Zaterdagochtend moesten wij ons melden bij de “ Mairie” van het dorpje Mutigny. Keurig op tijd kwam onze gids om ons mee te nemen op een wandeling door de omliggende wijngaarden. In anderhalf uur hebben we meer gehoord over de wijnbouw dan in alle jaren daarvoor. De gids sprak zeer goed Engels en er was alle ruimte om welke vraag ook te stellen. Het was een beetje bewolkt, maar de herfstkleuren waren er niet minder om. Vanwege het quotum hingen er nog veel druiven aan de ranken. Ze smaakten heerlijk. (De druiven die blijven hangen rijpen na de pluk nog een stuk door en worden dan eigenlijk nog lekkerderJ)
Het verhaal van de champagne is die van een goed en streng gereguleerd product.
Het quotum en het exacte tijdstip van de pluk zijn daar voorbeelden van.
– Vervolgens hebben we in het dorpje Ay even wat gegeten om daarna een ander klein champagnehuis te bezoeken: Pierre Leboeuf. Dat was commerciëler van opzet dan de eerste, maar daarom niet minder interessant. Dit huis verwerkte niet alle druiven zelf, maar verkocht een deel van de oogst.
– Zondags was er een bezoek gepland aan één van de grootste huizen: Pommery. Onderdeel van een concern met meer grote namen. De firma verkoopt jaarlijks zo’n 5 miljoen flessen. We werden ontvangen in een enorm en pompeus gebouw. De rondleiding was overigens alleraardigst. Niet helemaal privé, maar met slechts 3 anderen erbij bijna wel. De groep na ons telde minstens 30 deelnemers. We werden meegenomen naar de kelders die we bereikten middels een majestueuze trap met 160 treden. Zo’n 30 meter onder grond ligt ettelijke kilometers aan gangen, in totaal 18 kilometer. Overal om je heen liggen de flessen opgestapeld. De oudste was van 1874. Daar zijn er nog 2 van en niemand weet hoe het smaakt.
– Midden in de champagnestreek – zo ongeveer op het hoogste punt – ligt de “ Perching Bar”, een bar hoog in de boomtoppen. Ook daar werd uiteraard een glas champagne aangeboden.
Bij deze bar ligt het Parc Arboxygene. Goed voor een avontuurlijk parcours hoog in de bomen over wiebelige plankjes en koordjes. Wie durft?
Wat weetjes:
- elke struik produceert 1 a 2 kilo druiven,
- alles wordt met de hand geplukt om de juiste selectie te kunnen maken en om de druiven niet te beschadigen,
- de toppers plukken tussen de 600 en 1000 kilo per dag,
- Er zijn maar 3 druivenrassen toegestaan om champagne van te maken,
- Een hectare bevat ongeveer 8000 ranken,
- De ranken worden wekelijks gesnoeid,
- Ongeveer 100 dagen na het verschijnen van de druifjes is het tijd voor de pluk,
- De druk in een fles bedraagt 6 Bar,
- Voor wie alles wil weten over Champagne: het Comité interprofessionnel du vin de Champagne heeft een zeer leesbare website.
- Napoleon heeft het “ sabreren” uitgevonden: de fles met een sabel ontkurken. (wie een demonstratie wil……..)
Bekijk ook de prachtige video van Sylvain Dardenne met zijn drone. De film is opgenomen op 27 oktober 2014. Toevallig onze vertrekdatum uit Reims 🙂